in de huiskamer van de geest

 

 

Vier wegen in de huiskamer van je geest

 

Je zelf coachen houdt in, dat je de ‘huiskamer’ van je geest leert kennen.

Dat wil zeggen dat je er als waarnemer kunt zijn.

Wie zitten er allemaal? Welk gevoelens en welke emoties of stemmingen?

Je trots, je blijdschap, je woede, je zorg?

En is de een groter of aanweziger dan de andere?

Dit waarnemen gebeurt in 3 stappen: stoppen of stil zijn bij wie er daar is. Dan erkennen wie er daar is zonder afwijzing, bereid de moeite of afleiding die het brengt te doorstaan. Ten derde diep te kijken in wie er daar is: wat is die (kant van mij) allemaal, wat ervaar ik er in? Wat zijn de wortels ervan en de vruchten?

Bij elke gast in mijn huiskamer heb ik een besef dat die goed voor mij is of niet. Elke gast is van interesse voor mij, per slot zijn zij alle van mij (mijn geest).

De gast die mij goed doet, laat ik langer blijven als dat kan. De gast die mij bedrukt of uit mijn evenwicht haalt begroet ik evenzogoed vriendelijk, geef ik aandacht, ik laat die gast weer gaan als die zich terugtrekt.

Alle gasten komen uit de “kelder’ van mijn geest, het grote ‘opslagbewustzijn’ van mijn bestaan.

De goede gasten (vertrouwen, kalmte, vrede, gelijkmoedigheid, onbevreesdheid, geweldloosheid, opgewektheid, inzet, toewijding, energie enz.) nodig ik uit te komen.

De schadelijke gasten zoals begeerte, haat, verwarring, hoogmoed, twijfel achterdocht, wrok, jaloezie nodig ik niet uit te komen.

Zo heb ik vier wegen om te bewandelen in de huiskamer van mijn geest.

En die huiskamer is in mijn lichaam en tegelijk ook mijn lichaam. Ik ben mij bewust van mijn lichaam en ervaar de sensaties en gevoelens ervan. Sommige zijn aangenaam of neutraal, andere onaangenaam. Voor elke gevoelen heb ik aandacht. Door mijn lichaamshoudingen kan ik gevoelens uitnodigen of laten vertrekken. Ook hier zijn 4 wegen.

 

Bert van Hees, 10 mei 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>